Aikuisrekrytointi Partioviikolla 2020

Voidaksemme ottaa partioon mukaan uusia lapsia ja nuoria, tarvitsemme toimintaan myös uusia aikuisia. Tämän vuoksi partioviikolla 2020 järjestetään valtakunnallinen aikuisrekrykampanja.

Kampanja toteutetaan Partioviikolla 20.-26.4.2020. Viikolla toteutetaan erilaisia erityisesti aikuisille suunnattuja tempauksia ja tapahtumia ympäri Suomen. Tavoitteena on kohdata ohikulkijoita, luoda positiivista mielikuvaa ja saada medianäkyvyyttä. Haluamme innostaa osallistujat tutustumaan partioon ja osallistumaan tapahtumiin. Kampanjaviikon tapahtumat voivat olla lyhyitä muutaman tunnin tapahtumia tai yön yli kestäviä. Tapahtumien järjestämisestä vastaavat piirit ja lippukunnat.

Kampanjan kohderyhmänä ovat: 

 • Aikuiset, jotka ovat olleet nuorempana partiossa 
 • Aikuiset, joita partio on kiehtonut, mutta ei ole koskaan aloittanut harrastusta 
 • Perheen yhteisestä harrastuksesta kiinnostuneet, jotka voisivat lähteä mukaan perhepartioon tai sen ohjaajaksi 
 • Partiolaisten huoltajat, jotka ovat kiinnostuneita aloittamaan vapaaehtoistoisena lapsensa harrastuksessa 
 • Aikuiset, jotka ovat kiinnostuneet luonto- ja eräkokemuksista, mutta eivät ole löytäneet partiota 

 

Kampanjasivustolle kootaan kampanjan alle lukeutuvat piirien alueilla järjestettävät matalan kynnyksen tapahtumat mahdollisille uusille partioaikuisille (esim. avoimet ovet, metsäkinot, tervetuloa partioon -illat, erätaito- ja ensiapu -kurssit, iltanuotiot, luontohotellit, kahvinjakotapahtumat).

Kampanjan tukena toteutetaan laajaa somemainontaa, joka ohjaa kampanjasivustolle tutustumaan partioon ja sitä kautta löytämään itselleen sopiva tutustumistapahtuma lähiseudulta.

“Miten lippukuntamme voi olla mukana partioviikon aikuisrekrytoinnissa?”

Järjestäkää oma kampanjatapahtuma! Ota yhteyttä piirin järjestäessänne oman tapahtuman, niin saatte käyttöön kampanjamateriaalin ja tapahtumanne tulee näkyviin kampanjasivustolle. Ottakaa käyttöön  aikuisrekrykampanjan tarkistuslista lippukunnalle!

Aikuisrekry-sivuille on koottu myös laajasti ohjeita aikuisten rekrytointiin partioon. Lue ohjeet ja ota omalle lippukunnalle sopivat keinot käyttöön! Kun uusia aikuisia tulee mukaan toimintaan, on tärkeä huolehtia myös perehdyttämisestä. Perehtymisen tukena toimii esimerkiksi Opas partioseikkailuun -perehdytyspassi.

Perhepartio

Jos lippukunnassa ei toimi vielä perhepartioryhmää, niin aikuisrekrykampanja on yksi mahdollisuus startata sen toiminta! Myös jo toiminnassa olevasta perhepartioryhmästä kannattaa kertoa aikuisrekryn yhteydessä. Perhepartiosta voi nostaa esimerkiksi mahdollisuuden koko perheen yhteiseen harrastukseen.

Markkinointivinkkejä tapahtumiin liittyen

Tapahtumien markkinointi on avainasemassa siinä, että saatte aikuisia mukaan tapahtumiin. Tässä muutama vinkki:

 • Miettikää, miten nimeätte tapahtuman, jotta ei-partiolainen ymmärtää sen. Nimihän näkyy Facebook-tapahtumassa ja esimerkiksi mahdollisissa julisteissa. Esimerkiksi kaikille avoin partioilta on parempi tapahtuman nimi kuin kaikille avoin koloillta, koska kolo ei välttämättä ole tuttu termi.
 • Somessa on voimaa! Kun luotte FB-tapahtuman ja lisäätte piirinne ja Partion sen rinnakkaisjärjestäjäksi, niin tapahtumalle tehdään maksettua mainontaa.
 • Pyytäkää johtajistoa kertomaan tapahtumasta omassa somessa ja jakakaa se myös paikkakunnan tai kaupunginosan Facebook-ryhmässä.
 • Olkaa yhteydessä paikallislehteen ja kertokaa jutun aiheesta. Mikäli saatte sovittua haastattelun, miettikää, miten positiivisesti tuotte partiota esiin aikuisen harrastuksena.
 • Kertokaa myös lippukunnan lasten huoltajille tapahtumasta. Ehkä heissä on vanhoja partiolaisia tai perhepartiosta kiinnostuneita?

Ohjeet tapahtumien järjestämiseen

Nämä alla mainitut tapahtumat ovat esimerkkejä. Voitte myös ideoida aivan omanlaisenne tapahtuman. Ohjeissa mainittu flyer on saatavilla piirien yhteyshenkilöiden kautta lähempänä partioviikkoa.

Tapahtumissa tulee pitää huoli, että jokaiseen tapahtumaan osallistuneeseen aikuiseen ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti tapahtuman jälkeen. Uusille aikuisille voi tarjota esimerkiksi mahdollisuutta tulla mukaan ryhmän retkelle tutustumaan toimintaan.

Tapahtumien ilmoittaminen lomakkeella

Kaikki tapahtuman järjestäneet ja siitä lomakkeella ilmoittaneet lippukunnat saavat partio-banderollin.

Tapahtumat tulee ilmoittaa lomakkeella 9.3. mennessä!

Ilmoita tapahtumasi täLLE lomakkeelle

Huom! Saadakseen tapahtumalle maksettua mainontaa, lippukunnan tai piirin tulee lisätä partio rinnakkaisjärjestäjäksi Facebookiin luodussa tapahtumassa.

Lippukunta voi järjestää elokuvateatteriesityksen metsäolosuhteissa.

 • Kannattaa huomioida vaihtuvat sääolosuhteet varaamalla paikalle katoksia.
 • Kuormalavoista saa tehtyä hienoja sohvia. Myös riippumattometsä sopii tarkoitukseen.
 • Luokaa tunnelmaa houkuttelevilla yksityiskohdilla, kuten myrskylyhdyillä ja roihuilla.
 • Hyvä ruoka ja lämmin juotava on aina ihanaa. Voisiko leffapopcornit poksautella trangialla?
 • Lippukunta voi itse päättää, voiko paikalle jäädä yöksi. Tällöin tulee huolehtia riittävistä fasiliteeteista (mm. huussit, hygienia, ruokailu).
 • Esitettävälle elokuvalle tulee hankkia esityslupa. Katso ohjeet sen hankkimiseen!

Tapahtumassa täytyy olla rekrytoituna “lämmittelijöitä”, jotka juttelevat uusille ihmisille ja tutustuvat heihin. Lämmittelijöiden tehtävänä on täyttää uusien aikuisien kanssa flyer, jonka avulla kerätään yhteystiedot ja tietoa heidän kiinnostuksen kohteistaan partiossa. Toivotetaan kaikki partiosta kiinnostuneet sydämellisesti tervetulleeksi mukaan! Osallistujien täytyy saada tuntea tapahtumassa olevansa osa partiojoukkoa.

Lippukunta voi järjestää aikuisten oman iltanuotion.

 • Iltanuotio on elämyksellisimpiä tapahtumia partiossa, sytyttäkää kunnon roihu!
 • Rekrytoi karismaattinen nuotiomestari.
 • Rekrytoi hyviä trubaduureja.
 • Monista laulujen sanat, laulukirjan takasivun voi hyödyntää tarjoamalla tietoa partiosta uusille aikuisille.
 • Millaista nuotioruokaa ja –juomaa tapahtumassa tarjotaan? Trangiapitsaa?
 • Varatkaa istuinalustoja tai retkijakkaroita vieraille.
 • Miten aikuisia voisi osallistaa? Voisivatko he tehdä jonkun järkevän askartelun, kuten paracod-rannekkeen?
 • Voiko nuotiolla tapahtua myös muuta kuin nuotion ympärillä istumista ja laulamista, kuten pelejä, leikkejä tai visailu ryhmissä? Heijastinleikki?
 • Partion esittelypiste on näppärä tapa tarjota tietoa kiinnostuneille.
 • Myös lippukunnat voivat esitellä toimintaansa.
 • Luokaa tunnelmaa houkuttelevilla yksityiskohdilla, kuten myrskylyhdyillä ja roihuilla.
 • Missä voi käydä wc:ssä ja pesemässä kädet?
 • Telttasauna olisi varmasti elämys!

Tapahtumassa täytyy olla rekrytoituna “lämmittelijöitä”, jotka juttelevat uusille ihmisille ja tutustuvat heihin. Lämmittelijöiden tehtävänä on täyttää uusien aikuisien kanssa flyer, jonka avulla kerätään yhteystiedot ja tietoa heidän kiinnostuksen kohteistaan partiossa. Toivotetaan kaikki partiosta kiinnostuneet sydämellisesti tervetulleeksi mukaan! Osallistujien täytyy saada tuntea tapahtumassa olevansa osa partiojoukkoa.

Katso lisävinkkejä aikuisten iltanuotion järjestämiseen.

 

Järjestäkää kolonne, leiripaikkanne, tai jonkin muun luontokohteen alueella ilmainen luontohotelli! 

 • Hotellin järjestämiseen lippukuntanne tarvitsee majoitteita, pieniä telttoja, puolijoukkuetelttoja, laavuja, riippumattoja, tai vaikka suuren trampoliinin, jossa asiakkaat voivat nukkua yönsä.  
 • Asiakkaat tuovat mukanaan omat makuualustansa ja makuupussinsa, tai niitä voi tarjota lainaksi. Hyvä on varata myös ekstravilttejä varuulta lainaksi, jos vaikka tulee kylmä yö.  
 • Paikalle kannattaa pysyttää oma ”respa”, jossa päivystetään aamusta iltaan ja taas aamulla ihmisten heräillessä. “Respan” väen on hyvä auttaa majoittujia, jos eivät ole tottuneita ulkona majoittuvia.  
 • Huomioi myös wc/huussi ja luksuksena vaikkapa sauna. 
 • Kioski tai ravintolan tapainen on myös hyvä järjestää, josta asukkaat voivat ostaa virvokkeita, perinteistä makkaraa, räiskäleitä, tai vaikka burgereita nuotiolla. Menun saatte päättää itse! 
 • Järjestäkää mukavaa ohjelmaa; joogaa, suunnistusta, erilaisia liikuntalajeja, nuotiolauluja, DIY – kasvohoitoja, mitä ikinä keksitte! 
 • Muistakaa turvallisuus ja rentouttava tunnelma! 

Hotellia kannattaa markkinoida hyvissä ajoin, ja mitoittaa majoitteiden määrä potentiaalisen ”asiakaskunnan mukaan”. Pienelläkin porukalla voi saada mahtavan kokemuksen aikaan. Huonevaraukset kannattaa pyytää tekemään viimeistään paria päivää ennen, jotta mahdollisia tyhjiä majoitteita voi vielä markkinoida lisää. 

 

Rekrytoinnin ei aina tarvitse olla monimutkaista! Matalan kynnyksen tapahtumana, vaikka jokainen lippukuntanne ikäkausi ja ryhmä voi kutsua partiolaistenne vanhemmat, kummit, isovanhemmat ja muut läheiset aikuiset avoimeen partioiltaan. 

Kokoontukaa normaaliin tapaanne ja aikaanne, mutta ottakaa uudet aikuiset mukaan ohjelmaan! 

Partioviikko on huhtikuun toiseksi viimeisellä viikolla, joten vappua vietetään reilu viikko myöhemmin. Siihen sopii hyvin vaikka viipperän askartelu. 

Helpon ohjeen viipperän askarteluun löydät Pikku Kakkosen netistä:  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/17/viippera 

Materiaaleja voi pyytää tuomaan vaikka mukanaan, joten kustannuksetkin pysyvät matalina. 

Muistakaa olla avoimia uusien aikuisten kiinnostusta kohtaan, ja kertoa minkälaista toimintaa voitte heille tarjota ja minkälaista apua kaipaatte omaan toimintaanne. Rento meininki ja partiolaisten silmistä paistava ilo, ne ovat monesti parhaat mainoskikat.  

Mikäli haluatte lisätä vähän jännitystä askarteluun, ottakaa vastaan viipperähaaste, ja kokeilkaa kuinka suuren viipperän saatte pyörimään! Kuvatkaa video lippukuntanne someen #viipperähaaste ja #aikuisrekry2020 (lisää tähän muut häshtägit) niin saatte julkisuutta avoimuudellenne uusia aikuisia kohtaan. 

Muita vinkkejä avoimeen koloillan tekemiseksi 

 • Kokeilkaa puolijoukkueteltan kokoamista porukalla – voitte kokeilla myös, mikä joukkue kokoaa sen nopeiten ja samalla voi tarkistaa, onhan teltta kunnossa 
 • Keittäkää kiisseliä tai mehua trangialla tai tehkää popcornia 

Lippukunta tai piiri voi järjestää kahvinjakotempauksen esimerkiksi kauppakeskuksessa, rautatieasemalla aamuruuhkan aikaan tai jossain tapahtumassa, kuten messuilla tai koko perheen tapahtumassa. Kahvin jakamisella on mahdollista kohdata suuria massoja ohikulkijoita, luoda positiivista mielikuvaa ja saada medianäkyvyyttä. 

Kahvinjaon yhteydessä voi kertoa yleisesti partiosta. Kahvikupin saaneita ohjataan kupissa olevan viestin avulla kampanjasivulle ja sitä kautta innostumaan partiosta. Kampanjasivulla on runsaasti partiolaisuuteen kannustavia sisältöjä.  Kahvinjakotempauksen järjestäjä eli piiri tai lippukunta huolehtii lupien ja huollon järjestämisestä ja kustannuksista. Piirin kautta voit saada kuppeja ja esitteitä lippukunnan käyttöön.  

Muistilista kahvinjakotempauksen järjestämiseen:  

 • Kysykää luvat sieltä, missä aiotte kahvia jakaa. 
 • Mukaan: Katos, partiobanderolli, pöytä, kahvia termareissa, kahvikupit, lusikat, sokeri, laktoositon maito ja kasviperäinen maito sekä roskis. 
 • Muistakaa mainostaa tempausta kaikissa kanavissa etukäteen.
 • Hymy on kahvinjakajan paras asuste! Olkaa ystävällisiä ja toivottakaa kivaa päivää. Kiinnostuneet kannattaa pyytää partioon mukaan ja ohjata tutustumaan kampanjasivuun kahvikupin linkin avulla. 
 • Siivotkaa hyvin jälkenne. 

 

 

Haluatko pähkinänkuoressa infon partioviikon aikuisrekrykampanjasta? Onko mielessä jotain kysymyksiä aikuisrekryyn liittyen? Tule vaikka omalta kotisohvaltasi mukaan Skype-infoon ke 12.2 klo 19.30, jossa kuulet perustiedot kampanjasta ja voit kysyä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä.

Tästä pääset 12.2 klo 19.30 järjestettävään skypekokoukseen

Yläkuva: Atte Kesti