Explo i ett nötskal

Här har vi samlat allt du måste veta om Explo. Sidan uppdateras med jämna mellanrum med mer information.

Explo är 2019s bästa explorerscoutevenemang som samlar 15-17-åriga ungdomar från hela landet. Tidigare Explon har ordnats 2017 i Salo, 2015 och 2013 i Riihimäki samt 2009 i Jyväskylä.

I år ordnas Explo i Riihimäki.

Explo är ett i huvudsakligen finskspråkigt evenemang, men det kommer att finnas svensk- och tvåspråkiga inslag; åtminstone en programstig på svenska och en tvåspråkig inkvarteringsskola, och följaktligen en del svenskspråkiga arrangörer.

När?

Explo intar Riihimäki 18-20. oktober 2019!

Vem kan delta?

Explorerscouter, som deltar i explorerscoutprogrammet och har betalat medlemsavgift.
Explorerscouter är 15-17 -år gamla scouter, men åldersgränserna är inte huggna i sten på Explo – huvudsaken är att du är med i explorerscoutverksamheten i din kår. Ta gärna med dina kompisar! Både andra explorerscouter och kompisar som inte ännu är scouter!

Kompisdeltagare i explorerscoutåldern, dvs 15-17-åriga ungdomar som inte ännu är scouter. Kom och bekanta dig med scoutingen på ett fantastiskt evenemang!

Explorerscoutlotsar får på Explo stöd för sitt eget uppdrag. Program och utbildning av hög kvalitet utlovas! (på finska)

Roverscouter, ledare och andra vuxna, kom med och förverkliga Explo. Lediga uppdrag hittas (på finska) på www.partio.fi/pestihaku/?search=explo

Kan jag delta i Explo fast jag inte kan finska? 
Explo går huvudsakligen på finska; de flesta programpunkterna är på finska, de flesta arrangörerna är finskspråkiga och de flesta nya personer du möter på evenemanget kommer att vara finskspråkiga. Det finns svenskspråkiga inslag, men evenemanget som sådant är inte tvåspråkigt. I sista hand avgör du själv hur hög din språktröskel är; du kan ändå få en kul explo-upplevelse ifall du till exempel deltar med en kompis som kan finska som kan hjälpa dig då dina egna kunskaper inte räcker till, eller ifall du ser Explo som ett äventyr på ett främmande språk.

Vad kostar det?

Explo kostar 59 euro. I avgiften ingår ett fantastiskt program, inkvartering i skolor och god mat under evenemanget. I avgiften ingår INTE transporterna till och från evenemanget, så dessa måste du stå för själv.

Deltagaravgiften betalas efter att anmälningen avslutats och före evenemanget.

För deltagaravgiften kan du ansöka om stipendium. Stipendium, dvs befrielse från deltagaravgiften ansöker du om i Kuksa i samband med anmälningen.

Hur kan jag komma med?

Anmälningen till explo pågår 15.8-23.9.2019!

Anmälningslänk: https://kuksa.partio.fi/Kotisivut/login.aspx?Id=25606

Hur tar jag mig dit?

Deltagarna och arrangörerna ser själva till att de kan ta sig till och från Explo.

Till Riihimäki kommer man enkelt med buss eller tåg. Från buss- och tågstationerna finns det guidning till inkvarteringsskolorna, som alla finns inom gångavstånd. Från Onnibussens hållplats ordnas transport till inkvarteringsskolorna. Närmare information och karta kommer ännu att dyka upp här.

Eventuellt ordnas samtransport till Explo av de finska distrikten. Kolla med det finska distriktet på det område där du bor ifall de ordnar en skjuts som du kan hoppa med på!

Var sover och äter vi?

På Explo  sover vi i inkvarteringsskolor. Deltagarna delas in i skolorna närmast enligt kår. Åtminstone en av inkvarteringsskolorna är tvåspråkig.  Ur deltagarbrevet som skickas ut per e-post i månadsskiftet september-oktober framgår vilken skola du inkvarterar dig i. Måltiderna sker på inkvarteringsskolorna, utom lördagens lunch vars plats beror på stigarna som du deltar i.

Vad händer på Explo?

På Explo ordnas diamantbra program planerat just för explorerscouter. Mer information om programmet finns och dyker upp på Ohjelma-sidorna (oklart hur mycket av informationen som översätts till svenska; men fråga om något är oklart!)

Hur får jag mera information?

Nätsidorna uppdateras kontinuerligt, framförallt på finska, men också på svenska försöker vi lägga upp ny information i snabb takt.

Deltagarbrevet, deltagarens guide, innehåller i stort sett all information du behöver för att packa för, anlända till och vara på Explo.

Följ också gärna med Explos infokanaler, och tveka inte att ta kontakt om det är något du funderar på!