Kivaa partiotekemistä kaikille

Partiolaiset kokosivat kivaa tekemistä,  jota voi tehdä yksin tai etänä yhdessä kavereiden kanssa. Aiempaa kokemusta partiosta ei tarvita, vaan näiden vinkkien avulla jokainen pääsee kurkistamaan partion maailmaan kotoa käsin!

Hyviä tekoja

Keksi joka päivä jokin hyvä työ ja kerro siitä muille! Kotona voi pitää hyvä työ -päiväkirjaa millaisia hyviä töitä tehtiin ja pohtia millainen fiilis niistä tuli tekijälle ja hyvän työn vastaanottajalle. Tehtiinkö hyviä töitä salassa vai julkisesti? 

Tarjoa apuasi naapureille ja läheisille. Apua voi tarjota esimerkiksi kaupassa käyntiin tai vaikka pihatöihin kotikaranteeniin määrätyille! 

Osaatko jonkun taidon, jonka voisit opettaa muille? Kuvaa video, jossa näytät miten taitoa voi opetella ja jaa kavereille! Esimerkiksi jalkapallon kuljettaminen tai jonglööraus! 

Kirjoita vaikka isovanhemmalle tai muulle läheiselle, jota et pääse nyt tapaamaan. Varmasti ilostuttaa! 

Lähetä kaverille tai läheiselle voimalause vaikkapa kortin tai kuvan kera! Kirjoittaa voit myös vaikka välipalabanaaniin vanhemmalle, joka lähtee töihin. “Olet vahva!” “Rakastan sinua!” “Kiitos, että olet tukenani!” “Kivaa päivää!” “Hyvää etäopiskelua!” 

Hoida jotain kotityötä viikon ajan ja kerää siitä tiedot korttiin. Esimerkiksi käsin tiskaaminen on katoava taito! 

Verkossa tai puhelimella

Etsi internetistä livevideoita hakusanalla “luontolive”. Kuinka monta löydät? Mitä kaikkea luontolivestä havaitset? 

Tutustu partioharrastukseen tubettajien matkassa. Koitoksen jaksot löydäthttps://www.partio.fi/nyt/koitos/koitoksen-jaksot/ 

Pelaa varautumispeliä internetissä. Peli on kehitetty viranomaisten ja järjestöjen laatiman kotitalouksien varautumissuosituksen opettelemiseksi. Ota selvää miten itse pärjäisit! 

 Linkki peliin 

Lataa MobiMetsä -peli kännykkään ja perusta metsäalan yritys! 

Pelatkaa kaveriporukalla peliä, jossa joudutte haaksirikkoon tuntemattomalle saarelle ja opetelkaa selviytymään yhdessä! 

Leikkejä

Opettele jokin uusi leikki internetistä ja opeta se kavereillesi! Yritä etsiä sellainen leikki, jota voi leikkiä etänä näin poikkeusoloaikana! 

Lähetä kavereille arvuuttelupiirroksia. Nopein voittaa! 

Leiki sanapeliä yhdessä muiden kanssa. Voitte vuorotella kuka saa päättää kirjaimet ja muiden tehtävä on koota kirjaimista niin monta sanaa kuin keksii! 

Kuvaa video, jossa esität jotain. Kaverit saa arvata! Voitte sopia aiheen ja tehdä arvuuttelua vuorotellen! 

Järjestä oma tietovisa, esimerkiksi Kahoot-sovelluksella ja pelatkaa kavereiden kanssa! 

Laita kavereille viestillä tehtäväkäsky, esimerkiksi “Kuvaa minulle neliö” tai “Kuvaa minulle kevään ensimmäinen kukka. Nopein voittaa! 

Keksi omia bingo-tehtäviä, piirrä bingo-ruudukko ja jaa kavereille! 

Kirjoittele kavereille emojeilla viestejä arvuuteltavaksi! Voitte arvuutella myös esimerkiksi lauluja. 

Soita kaverille jonkin pituinen viesti. Kaveri soittaa seuraavalle kaverille ja kertoo viestin sellaisena kuin sen kuuli. Viimeinen kaveri soittaa sinulle takaisin ja kertoo viestin. Minkä viestin lopulta sait? 

Nauhoita joku ääni ja jaa kavereille. Kaverit yrittävät arvata mikä ääni on tai mistä ääni tulee. 

Valmista itse Kubb-peli! Kubb on ulkona pelattava keilapeli, johon tarvitset noin 20 kapulaa. Käytä luovuutta ja valmista kapuloita esimerkiksi polttopuista tai vaikka kierrättäen maitopurkeista, jotka pystyy täyttämään vedellä. Pelatkaa oman perheen kesken! 

Sisähommia ja askartelua/näpertelyä

Kuuntele Åttopoikien Iltanuotiolla -levyltä nuotiolauluja, laula mukana ja viritä vaikka telkkariin nuotio loimuamaan virtuaalisesti! 

Opettele tekemään hienoja Makramee-seinävaatteita! 

Valmista sytykkeitä tuleviin nuotioretkiin tai takan tai saunan pesän sytyttämiseen. Vinkkejä löytyy esimerkiksi täältä: https://partio-ohjelma.fi/partio-ohjelma/seikkailijat-10-12-v/etela/sytyke/ 

Kevään ensimmäisiin istutuksiin kannattaa valita kylmää kestäviä kasveja kuten tulppaaneja tai narsisseja. Esikasvattaa voi myös jo hyötykasveja kuten avomaankurkkua! 

Harjoittele Suomen Punaisen Ristin ensiapuohjeiden mukaisesti esimerkiksi hätäpuhelun soittamista kaverin kanssa, sokkipotilaan kohtaamista vanhemman kanssa tai verenvuodon tyrehdyttämistä ja kiristyssiteen käyttöä pehmolelun kanssa. 

Kirjoita ylös 10 unelmaa, jotka haluat toteuttaa. Voit myös leikata kuvia unelmistasi aikakauslehdistä ja liimata ne kollaasiin. Haaveile, suunnittele, toteuta! 

Opettele iltarytmejä, jotka auttavat nukahtamaan ja parantavat unen laatua! Kokeile erilaisia tapoja rentoutua illalla, erilaisia aikoja hiljentymiselle ja rauhoittumiselle. Lopeta tv:n, tietokoneen ja kännykän käyttäminen ajoissa, sammuta valoja, vältä syömästä raskasta iltapalaa tai sokerituotteita. 

Päiväkodeissa ja kouluissa onkin tuttua harjoitella paloturvallisuusasioita, mutta entä kotona? Harjoittele pelastautumista kotona. Onko palohälyttimet testattu koska viimeksi? Tehkää koko perheen kanssa suunnitelma tulipalon varalle! 

Laittakaa yhdessä kierrätys ja lajittelu kotona kuntoon! Mitä kierrätyspisteitä kotinne läheltä löytyy? Lajitteletteko jo biojätteet, paperin, pahvin, muovit, lasit, metallin? Olisiko kotona tarpeen kerätä vaatteita tai leluja kierrätykseen? Mihin voisi kerätä kodin käyttökelvottomat vaatteet ja tekstiilit, ja mihin ne voisi viedä kierrätettäväksi? 

Etsi jokin uusi resepti ja valmista uusia ruokia. Maistaa ja arvioida voi koko perheen voimin! 

Simaa voi tehdä tänä vuonna itse! Etsi resepti, valmistaudu ja suunnittele hyvissä ajoin ja eikun siman keittoon! 

Etsi parhaat reseptit tai tutustu itsellesi uusiin resepteihin ja leivo koko kotiväelle pääsiäiseksi herkkuja pöydät pullolleen! 

Perinteisesti paperista leikellään joulutähtiä ikkunoihin, mutta oletko kokeillut leikata erilaisia kevätkuvioita puineen, kukkineen ja lehtineen! Hyviä ideoita löytää ainakin englanniksi hakusanalla PaperCutting. 

Harjoittele japanilaista paperintaittelua vaikka YouTube-videoiden avulla! 

Harjoittele erilaisia solmuja! Etsi löydätkö kuvallisia ja sanallisia solmuohjeita, videoita tai muuta materiaalia. 

Valmista partiolaisten ohjeilla kesän reissuja varten hygieniatuotteita: https://www.partio.fi/partiomedia/itsetehdyt-hygieniatuotteet-saastavat-aikaa-ja-omia-hermojasi/ 

Osallistu HUMAKin järjestämään luontoaiheiseen laulun sanoituskilpailuun: https://www.humak.fi/uutiset/biisisanoittamon-uusi-sanoituskilpailu-etsii-tarinoita-suomen-uhanalaisesta-luonnosta/ 

Ulos!

Tee kävelyretki lähiympäristöösi ja valokuvaa kaikki näkemäsi liikennemerkit. Selvitä kotona, mitä ne tarkoittavat. Kuinka monta jo tiesit? 

Huolla pyöräsi kevättä varten: säädä satulan korkeus, pumppaa renkaat, voitele ketjut ja varmista jarrujen ja vaihteiden toimivuus! Voit myös rakentaa huolletulle pyörällesi taitoradan, jossa testaat pyöräilytaitojasi. 

Pelaa liikuntahankkeen bingoa tekemällä kortissa olevia luontoliikunta-aktiviteetteja ja osallistu arvontaan! https://www.allergia.fi/site/assets/files/24274/bingokuponki_n.pdf 

Valmista trangialla tai nuotiopaikalla lähialueellasi ruokaa. Vinkkejä retkiruokaideoihin: https://www.luontoon.fi/documents/10550/48368946/Retkiruokaopas_2018.pdf/5997b24e-68c6-4d31-b3b4-1e7b08ec46fb 

Keväällä luonto herää eloon. Luonnon valokuvaaminen on yksi voimauttavimmista asioista luonnossa kulkiessaJaa kuvasi somessa! Upeimmista valokuvista voi vaikka teetättää taulun! 

Minkälainen sää tänään on? Mitä on luvattu, miltä ulkona näyttää? Moneltako aurinko nousee ja laskee? Kirjaa tekemiäsi suhteessa sääolosuhteisiin. Vaikuttaako sää siihen, millä lailla esimerkiksi liikut tai mitä päivisin teet? 

Kuvaa lähiympäristöstä paikkoja, joita muiden perheenjäsenten tulee löytää. Voit myös järjestää kilpailun kavereille samalta alueelta niin, että vuorollaan jokainen laittaa seuraavan kuvan! 

Missä on sinun lähin metsäympäristösi? Onko sinne pitkä matka? Meneekö siellä polkuja tai kävelyreittejä? Mitä puita siellä on? Kuinka monta puulajia tunnistat? Mitä muuta lähimetsästä löytyy? 

Kevät on parasta aikaa siivota luonto talven jäljiltä! Ota roskapussi mukaan ja putsaa lähikatujasi roskista. Muista lajitella jätteet jätekatoksella. 

Omalla kotipihalla voi kokeilla pimeän aikaan taskulampun ja heijastimen avulla, miten kaukaa heijastin erottuu kun sitä kohti osoittaa valolla. Matkaa voi mitata esim. askelin. Entä jos ei olisi heijastinta? Onko eri heijastimissa eroja? Missä heijastin kannattaa olla? 

Tutustu geokätköilyn ideaan, etsimiseen ja piilottamiseenMistä löytyy lähimmät geokätköt? Geökätköily ei ole turvallista poikkeusoloaikana, koska kätköihin liittyy tartuntariski, mutta voit tehdä omia geokätköjä perheenjäsenille! 

Vietä yö makuupussissa kotipihalla, parvekkeella tai terassilla! 

Tapahtumat

Osallistu WWF:n järjestämään maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan! Someta omasta tapahtumastasi #Connect2Earth. Vinkkejä tapahtuman viettoon: https://wwf.fi/earthhour/ideat/