Olet täällä

Henkilötietojen käsittely partiossa

Partiolaiset vastaavat yhdessä hyvästä tiedonhallinnasta ja tietosuojasta   

Partioharrastus ja -toiminta edellyttävät usein henkilötietojen käsittelyä, esimerkiksi silloin, kun partiolippukunnan hallitus hyväksyy uudet jäsenet tai kerää osallistujatiedot tapahtumaa varten. Henkilötiedoilla tarkoitetaan asioita, joilla henkilöä kuvataan ja joilla hänet voidaan tunnistaa.

Jokaisen henkilötietoja käsittelevän partiolaisen tulee tunnistaa oikeutensa ja velvollisuutensa. Yhteinen tavoitteemme on, että henkilötietoja käsitellään partiossa esimerkillisesti ja jokainen näyttää toiminnallaan hyvää esimerkkiä muille.

Tietosuoja-asetus 

Tietosuoja-asetuksen (General Data Protection Regulation) tarkoituksena on parantaa henkilötietojen suojaa, edistää henkilötietojen käsittelyn avoimuutta partiossa ja estää henkilötietojen väärinkäyttöä. Hyvin suunniteluilla tietojärjestelmillä ja huolellisella henkilötietojen käsittelyllä varmistamme sen, että partiolaisten henkilötietoja käytetään ainoastaan siihen tarkoitukseen, mihin ne on kerätty. 

Seuraa keskustelua sosiaalisessa mediassa tunnisteilla, kuten #GDPR ja #tietosuoja. Tietosuojavaltuutetun toimiston tiedotteet ja julkaisut sopivat erinomaisesti aiheesta enemmän kiinnostuneille.

Suomen Partiolaisten esittelykalvot henkilötietojen käsittelystä partiossa (toimihenkilötapaaminen 16.3.2018) 

Ohjeet ja dokumentit yhdessä paikassa 

Kokoamme partion toimintatavat ja ohjeet yhteen tälle sivulle. Neuvomme, miten partiolippukunta valmistautuu tietosuoja-asetukseen ja edistää hyvää tiedonhallintaa toiminnassaan. Vastaamme niin partiolaisten kuin heidän huoltajiensakin kysymyksiin ja tiedusteluihin sekä huolehdimme osoitusvelvollisuudestamme. Tuotamme myös koulutus- ja ohjemateriaalia. Jos havaitset mahdollisen tietoturvaloukkauksen tai epäilet sitä, ota yhteyttä ja keskustele ilmoituksen tekemisestä Suomen Partiolaisten kanssa.   

Vastuu henkilötietojen huolellisesta käsittelystä on jokaisella partiolaisella ja partioyhdistyksellä. Jos sinulla on jo nyt osaamista aiheeseen liittyen, ota yhteyttä ja tule kehittämään partion aiempaa parempaa tietosuojaa.  

partio.fi/tietosuoja - viimeisimmät päivitykset 

Suomen Partiolaisten esittelykalvot 16.3.2018 

Julkaisemme näillä sivuilla huhtikuussa muun muassa informointiasiakirjoja ja mallidokumentteja. Päivitämme myös ohjeet partiolippukunnille ja esimerkkejä henkilötietojen huolellisesta käsittelystä partioarjessa.

Yläkuva: Anna Enbuske